Ağrı Dağı’na tur düzenlelemek isteyen Seyahat Acentaları, yabancı uyruklu turistler için hangi işlemleri yapmalıdır?

Yabancı uyruklu kişilerin turizm ve spor amacıyla 2. derece Askeri Yasak Bölgeler statüsünde bulunan Ağrı Dağı’na çıkışları;“ 2565  nolu Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu, Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliği ve Yabancı Uyruklu Kişilerin Turizm ve Spor Amacıyla Askeri Yasak bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kapsamında Bulunan Dağlara Çıkışlarına İlişkin Protokol” esasları çerçevesinde yürütülmektedir. Yabancı uyruklu şahısların Ağrı Dağı’na turistik veya sportif amaçlı çıkışlarına, 15 Ekim 2006 tarihinde uygulamaya başlatılan Yabancı Uyruklu Kişilerin Turizm ve Spor Amacıyla Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kapsamında Bulunan Dağlara Çıkışlarına ilişkin protokol esasları çerçevesinde izin verilmektedir.

Buna göre; Türkiye’deki seyahat acentaları, sportif ve turistik amaçla Ağrı Dağı’na çıkmak için kendilerine müracaat eden yabancı uyruklu şahısların taleplerini, gerekli bilgilerle birlikte (adı- soyadı, uyruğu,   doğum tarihi, pasaport numarası, dağa çıkış ve iniş tarihleri, amacına uygun vizenin alınacağı dış temsilcilik adı ve çıkış rotası) Bakanlığımıza  iletirler.

Seyahat acentalarınca Bakanlığımıza iletilen Ağrı Dağı’na çıkış talepleri İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, MİT Müsteşarlığı, Ağrı veya Iğdır Valiliği, Türkiye  Dağcılık Federasyonu Başkanlığına gönderilir.            

Taleplerin yukarıda belirtilen kurum ve kuruluşlara gönderilme tarihinden itibaren, 15 iş günü içerisinde herhangi bir olumsuz yanıt alınmaması durumunda yabancı uyruklu şahısların turistik ve sportif amaçla Ağrı Dağı’na çıkışlarında bir sakınca görülmediği Bakanlığımızca talep sahibi acentaya iletilir.